History van Holanda Pro Cuba

Traducción al Español

De afgelopen jaren heeft Stichting Holanda Pro Cuba zich voornamelijk gericht op het inzamelen van muziekinstrumenten voor een muziekschool in Las Tunas, Cuba. Dankzij onze inspanningen hebben we onder andere violen, saxofoons, gitaren en trompetten kunnen doneren aan de school (bekijk de bijgevoegde afbeeldingen voor een impressie). Daarnaast hebben we drie waterkoelers geschonken aan verschillende instellingen in Cuba.

Een van onze recente projecten omvatte het verschepen van een auto van het merk Ford, beladen met rolstoelen en medicijnen, bestemd voor het ICAP in Las Tunas.

De donatie van het voertuig vanuit Nederland was van enorme impact, gezien de lokale bevolking nog vaak afhankelijk is van zeer oude voertuigen. Zo was er een oude Lada van 52 jaar oud, waarmee ook ik regelmatig werd opgehaald tijdens mijn bezoeken. Om die auto gaande te houden, hebben we in de loop der tijd 8 banden en diverse andere essentiële onderdelen gedoneerd. Hiermee heeft het voertuig van meer dan een halve eeuw oud, het lange tijd uitgehouden. De Ford was daarbij van enorme toegevoegde waarde doordat deze de bevolking nog vele jaren van dienst zal kunnen zijn.

De impact van de coronapandemie heeft Cuba zwaar getroffen, vooral door het wegvallen van toerisme gedurende twee jaar. Dit heeft een verwoestend effect gehad op de Cubaanse economie. 

Daarbovenop heeft de regering-Trump Cuba onterecht op de lijst van landen die terrorisme steunen geplaatst, wat internationale transacties verder bemoeilijkt. Cuba wordt al meer dan 60 jaar geboycot door de Verenigde Staten op economisch, financieel, cultureel en humanitair gebied, waardoor het dagelijkse leven voor veel Cubanen zwaar en moeizaam is.

Om te helpen bij de vele stroomuitvallen, zijn we een nieuwe actie gestart voor de aanschaf van zonnepanelen voor Las Tunas. De netto-opbrengst van de verkoop van onze bloemenhoning en lindehoning zal naar dit fonds gaan (zie de etiketten op onze honingproducten).

Stichting Holanda Pro Cuba werkt nauw samen met ICAP Las Tunas. ICAP staat voor Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos (Cubaans Instituut voor Vriendschap tussen de Volkeren). Het is een Cubaanse organisatie die is opgericht om de solidariteit met andere landen te bevorderen en internationale steun voor Cuba te organiseren. ICAP coördineert verschillende projecten, inclusief het ontvangen van internationale delegaties en het beheren van donaties die bijdragen aan de Cubaanse samenleving, zoals die van Stichting Holanda Pro Cuba.

Voor meer informatie of om te doneren, kunt u contact opnemen met Guillermo Willem Veldhoven, voorzitter van Stichting  Holanda Pro Cuba ( HPC ) , via wvcuba@hotmail.com of telefonisch op 06-50994645.